Manifesto Cendol Leman Dawi "Politik ta'main"!!!

Dalam ziarah aku kat N9 nih,teringin lak nak gi berkunjung ke gerai yang seringkali aku nampak dalam tv beberapa kali...untung gak visit aku kali nih...dapek makan cendol N9 yang terkenal tuh...

Nak togolak pun ado,terhibur pun ado!!...nyampah pun ado!!!!mungkin ramai yang dah kenal pokcik nih...ada yang kenal dalam tv ada yang kenal dengan bertandang kekedai dia...gerai tepi jalan,makan sekali,tambah percuma,dibawak balik percuma,air bali percuma,tambah selagi mau,makan selagi mampu,tambah kalau tak puas..bungkus..segalonyo percumo!!!!heheh..lebih kurang la sepanduk yang ada kat kodainyo..!!!!ini lah dia pokcik leman dawi,tuan punya gerai cendol leman dawi yang terkenal kat negeri sembilan...

Perhentian tepi jalan di ubahsuai menjadi gerai cendol yang terkenal.Terletak 15km dari seremban,lokasi kedai...tak silap aku on the way nak gi gemas...aku pun tak berapa ingat..tapi klu bertanya mana cendil dawi,compom orang sana kenal...

Bagi aku orang luar yang pertama kali datang ke gerai pokcik nih pasti terhibur dengan celotehnya yang tanpa di pinta memberikan ulasan atau info dan fakta mengenai negeri di malaysia..keluasan,asal usul negeri..bilangan penduduk dan sebagainya...Nyampah sebab aku tgh makan,time tuh la dia kasi info....dah la aku,amli ngan sahak pelanggan terawal kat kedai tuh...apalagi siap tanya kat aku lagi..dari mana asal usul nama negeri perak...!?!?!?!?hehehesenyum kambing jer la aku..tak tau...!!!then dia kasi la jawapan....yang mana aku rasa pernah dengar jawapan itu....apa2 pun mungkin kerana aku dah bersarapan awal pagi tadi,aku rasa cendol pokcik nih tak la berapa sedap seperti yang digemburkan...tapi mungkin aku silap..mungkin cendolnya memang sedap..klu tak takkan ramai orang datang sampai berderet2 kereta yang datang...sanggup parking kereta 1km lebih semata2 nak makan cendol pakcik dawi nih...???heran gak aku...apa yang istimewanya...!!!!entah la..yang aku tau sebelum tuh aku dah mentekedarah roti canai 2keping kat kedai mamak....dah kenyang gamaknya..tu yang rasa tak seberapa tuh....mungkin next time aku datang dgn perut kosong..mungkin aku akan merasa nikmatnya cendol pokcik nih....!!!!!!

Dalam pokcik tuh kasi akitaorang fakta,sempat gak dia cerita asal usul perniagaannya...
seawal sebatang pokok yang tingginya semeter,sehinggalah pokok tersebut membesar tinggi beberapa pemeluk banirnya....begitulah lamanya pokcik dawi nih berniaga dia bawah pokok tersebut sehinggalah dia mendapat tempat baru ini yang lebih selesa....itu antara apa yang dicerita....aku rasa next visit kena datang lagi..sebab anak pokcik dawi nih comel!!!muahahahahaah

2 comments:

Anonymous said...

ko pi lagi aku nak ikut bleh...

nak ikut.....:p

zombie82 said...

ko pi lagi aku nak ikut bleh...

nak ikut.....:p

Share it, Like it, Twitter it even Email it

Premium Blogspot Templates
Copyright © 2012 PENDETA HATI